Mediul de afaceri beneficiaza de resurse financiare prin contractarea proiectelor POR 2014-2020

La jumatatea acestei luni, alte 17 firme din cele sase judete ale Regiunii Centru au semnat, la sediul ADR Centru, contracte de finantare nerambursabila cu o valoare totala de peste 80 milioane lei, dubland aproape numarul contractelor de finantare pe Prioritatea de investitii 2.2 a Programului Operational Regional 2014-2020. La nivelul Regiunii Centru, s-au depus in perioada februarie-august 2017, pe aceasta prioritate de investitii, un numar de 225 de proiecte care solicitau fonduri pentru dezvoltare cu peste 500% bugetul alocat, din care aproape 20% au atras deja suma prestabilita la nivel regional.

Cele 17 proiecte finantate semnate recent au o valoare totala de 86,654,327.67 lei, din care valoarea solicitata ca si finantare nerambursabila este de 48,755,491.96 lei. Celelalte 20 de contracte de finantare pe aceasta prioritate semnate la inceputul anului, au o valoare totala de peste 122 milioane lei, din care 64,24 milioane lei reprezinta valoarea solicitata ca si fonduri nerambursabile. Diferenta dintre cele doua sume este contributia financiara adusa de firme, pentru a sprijini si finanta din surse proprii realizarea proiectelor. Prin fondurile alocate acestor proiecte se vor realiza lucrari de construire sau extindere a spatiilor de productie sau servicii, dar si dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line. Un proiect depus putea solicita o finantare nerambursabila intre 200.000 – 1.000.000 euro.

Un numar de 225 de proiecte s-au depus pe aceasta prioritate de investitii, solicitand spre finantare nerambursabila suma de 647,30 milioane lei. Dintre acestea, 163 au parcurs procesul de evaluare solicitand spre finantare 477,05 milioane lei, gradul de acoperire al bugetului alocat fiind de 429,1%. in acest moment, pe langa cele 37 de proiecte contractate, inca 126 cereri de finantare se afla in diverse etape de evaluare sau de contractare, urmand sa se stabileasca in perioada urmatoare care vor intra la finantare sau daca vor ramane pe lista de rezerva.

”Dupa cum se poate vedea, perioada scursa de la depunerea unui proiect la contractarea lui s-a micsorat considerabil fata de perioada 2007-2013. Pe prioritatea de investitii 2.2 am avut disponibil un buget de 110 milioane lei, dar proiectele depuse de firmele din regiune pe aceasta prioritate solicitau peste 600 milioane lei fonduri nerambursabile. Aceste cifre sunt pentru noi un indicator care reflecta nevoile mari de finantare ale mediului privat, dar si faptul ca activitatile de informare si consiliere a celor ce solicitau fonduri au fost bine realizate de catre expertii ADR Centru. Practic, prin contractele pe care le-am semnat recent am ajuns la valoarea de 113 milioane lei, adica un grad de acoperire de 100% a bugetului alocat si vom continua sa contractam pana la 150%. in acelasi timp, tinand cont de faptul ca nevoile mediului de afaceri sunt atat de mari si fiindca sunt inca multe proiecte bune care aduc locuri de munca si dezvoltare economica , facem demersuri sa vedem daca putem mari acest grad de contractare al proiectelor din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Pe langa proiectele finantate prin prioritatea 2.2, cu buget de maxim 1.000.000 euro fonduri nerambursabile, prin ADR Centru s-au mai alocat si contractat fonduri pentru proiectele ce prevad dezvoltarea microintreprinderilor. Astfel, pe Prioritatea de investitii 2.1 a POR 2014-2020 se puteau solicita maxim 200.000 euro/proiect, apelul pentru aceste proiecte fiind inchis in luna mai anul trecut. Pe acest domeniu s-au depus spre contractare 497 cereri de finantare, prin care se solicitau 333,39 milioane lei fonduri nerambursabile spre finantare. Dintre cele 252 de proiecte care au ramas in etapele de evaluare, un numar de 192 de firme au semnat contractele de finantare pana la inceputul acestei luni, fiindu-le alocate peste 122,21 milioane lei, respectiv 54% din bugetul disponibil.

Sursa: ADR CENTRU

MADR: Au fost aprobate plafoanele pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal

Acestea se vor incadra in suma maxima de 79.161,650 mii euro, in echivalent 364.088,177 mii lei care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2018 si modalitatea de stabilire a cuantumului pe unitatea de masura, aferent acestora.

Plafoanele notificate Comisiei Europene se modifica, prin mecanismul de transfer de fonduri intre masurile de sprijin cuplat, in conditiile prevederilor art. 53a din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014.

Masurile de sprijin cuplat implicate in transferul de fonduri sunt:

  • masuri de la care se transfera fonduri: lucerna, castraveti pentru industrializare cultivati in camp si cartof timpuriu pentru industrializare;
  • masuri care beneficiaza de fonduri transferate: sfecla de zahar, tomate pentru industrializare cultivate in camp si legume cultivate in sere si solarii: tomate pentru consum in stare proaspata, castraveti pentru consum in stare proaspata si/sau pentru industrializare, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata;
Decizia de a transfera fonduri catre aceste masuri, a fost luata din mai multe considerente:

Astfel, in cazul sfeclei de zahar, in ultima perioada de timp, pretul zaharului pe piata mondiala si europeana a scazut dramatic, indicele preturilor la zahar a inregistrat o scadere cu peste 30% fata de anul anterior, determinand scaderea pretului de achizitie a sfeclei de zahar de la cultivatori, sub pretul de productie.
Avand in vedere situatia descrisa, de asemenea s-a considerat necesara suplimentarea plafonului financiar care se aloca masurii de sprijin cuplat pentru sfecla de zahar, pentru a da un semnal pozitiv cultivatorilor, in sensul motivarii acestora de a mentine in cadrul asolamentului aceasta cultura. Se are in vedere astfel reducerea riscului de abandonare a productiei si asigurarea aprovizionarii fabricilor de zahar recunoscute de MADR.

In cazul sprijinului pentru tomatele cultivate in camp destinate industrializarii, este necesara suplimentarea plafonului financiar alocat masurii, intrucat tinta de suprafata notificata nu a fost inca atinsa si, prin urmare, nu se poate asigura aprovizionarea in fiecare an a industriei locale de prelucrare, pentru a se evita consecintele sociale si economice negative ale unui eventual proces de restructurare a acestora.

In ceea ce priveste sprijinul pentru legume cultivate in sere si solarii, se considera necesara suplimentarea plafonului financiar alocat masurii, deoarece acest sector inca nu inregistreaza cresteri semnificative, cu impact in aprovizionarea pietelor cu legume.
Totodata, precizam ca din cauza evolutiei factorilor climatici care difera de la un an la altul, in special in primul trimestru al anului, se constata o majorare a costurilor de productie pentru spatiile protejate.

Transferurile de fonduri intre masurile de sprijin cuplat s-au facut astfel incat cuantumul pe unitatea de masura sa asigure profitabilitatea culturii si totodata sa nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finantarea masurii si limita cantitativa de suprafata, notificate Comisiei.

Sursa: MADR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

AM POCU deschide apelul de proiecte „Servicii comunitare integrate” AP 4/PI 9.iv/OS 4.5, 4.6 si 4.10

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman din cadrul Ministerului Fondurilor Europene lanseaza Ghidul Solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor „Servicii comunitare integrate” AP 4/PI 9.iv/OS 4.5, 4.6 si 4.10, aprobat prin Ordinul Ministrului Fondurilor Europene nr. 4405/30.03.2018 si deschide apelul de proiecte de tip non-competitiv, cu depunere in MySMIS incepand cu data de 2.04.2018, ora 10.00 si pana in data de 29.05.2018.

In cadrul acestui apel se va finanta proiectul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale prin care vor fi elaborate regulile si cadrul de functionare a echipelor de servicii comunitare integrate (SCI), precum si pregatirea profesionala a minim 332 persoane (asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, consilieri si mediatori scolari), dar si pilotarea serviciilor si realizarea efectiva a SCI. Proiectul va pregati recomandarile pentru multiplicarea modelului SCI si pentru transpunerea lui in legislatia din Romania. De asemenea, va fi dezvoltata aplicatia online pentru echipele comunitare integrate si vor deveni functionale echipele judetene de suport si supervizare.

Alocarea bugetara POCU pentru apelul non-competitiv este de 26 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene din Fondul Social European este de 85%, iar contributia Guvernului Romaniei este de 15%.

Sursa: fonduri-ue.ro

2 linii de fonduri UE pentru mici afaceri, SM 6.2 si 6.4, NU mai sunt disponibile

Doua importante linii de finantare din fonduri europene pentru mici afaceri nu vor mai fi disponibile anul acesta, antreprenorii romani avand totusi cel putin o alternativa.

Submasurile 6.2 si 6.4 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care se finantau afaceri non-agricole in mediul rural, si-au epuizat fondurile disponibile, motiv pentru care in anul 2018 nu vor fi lansate noi apeluri de proiecte.

In anii trecuti, prin aceste submasuri din cadrul PNDR s-au acordat fonduri europene de 50.000-70.000 de euro (submasura 6.2) si, respectiv, de maximum 200.000 de euro (submasura 6.4). Prin prima linie de finantare s-au putut acorda fonduri si fara sa fie nevoie ca beneficiarul sa aiba aport propriu la cheltuielile eligibile, in timp ce pentru cea de-a doua oportunitate era nevoie de o cofinantare proprie de cel putin 10%.

Cele doua submasuri din cadrul PNDR au fost foarte atractive pentru antreprenori, putand fi realizate pensiuni, service-uri auto, cabinete medicale si multe alte tipuri de afaceri neagricole la sate.

In anul 2018, romanii care vor sa-si deschida o mica afacere non-agricola in mediul rural au totusi la dispozitie o alternativa: Programul Start-Up Nation 2018. Acesta are alocate credite de angajament de 700 de milioane de lei, prin bugetul de stat, si ar urma sa acorde granturi nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unor firme infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017. Se vor putea finanta afaceri neagricole, atat in mediul urban, cat si rural, iar regiunea Bucuresti-Ilfov este inclusa la finantare.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Nu recomand oamenilor sa cumpere proiecte Start-Up Nation gata facute

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a declarat, vineri, ca nu recomanda oamenilor sa cumpere proiecte Start-Up Nation gata facute si castigate, ci sa elaboreze propriile planuri de afaceri care sa se plieze pe dorintele si potentialul lor.

Ministrul a participat, vineri, la dezbaterile Consiliului Consultativ pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, etapa obligatorie din punct de vedere legal pentru avizarea programelor si proiectelor pe care ministerul le are anul acesta.

„Am primit foarte multe intrebari daca Start-Up va continua anul acesta. Raspunsul este: da, va continua si anul acesta, iar astazi este una dintre etapele obligatorii, in care discutam cum putem imbunatati acest program. Sunt prezenti absolut toti factorii implicati in derularea proiectului, de la consultanti, la patronate, banci, minister, prin agentiile regionale, fondul de garantare si cel de contragarantare”, a declarat el presei.

Oprea a anuntat, cu aceasta ocazie, ca ministerul va elabora un ghid care sa includa experienta celor care au reusit in acest program, ghid care sa ii ajute pe noii aplicanti.

„Vor fi mai multe modificari anul acesta. Dorin sa simplificam procesul de aprobare. Mai multe consultari vom avea saptamana viitoare”, a precizat oficialul guvernamental.

Intrebat daca va fi pastrata prevederea potrivit careia castigatorii isi pot vinde proiectele, ministrul a raspuns ca si acest subiect este in discutii.

Tot el a precizat ca nu ar recomanda oamenilor sa cumpere proiecte gata facute: „Nu, nu as recomanda sub nicio forma acest lucru. Atunci cand cumpar o afacere poate nu mi se potriveste mie nu este neaparat pe dorintele, pe potentialul meu, pe imaginatia mea ca antreprenor. Start-Up Nation nu este neaparat despre antreprenori, ci despre spiritul antreprenorial”, a subliniat ministrul.

Pe de alta parte, el a admis ca cesiunea partilor sociale este un drept legal, iar proprietatea este sfanta, prin Constitutie, si, chiar daca se ajunge aici, noul proprietar al afacerii va avea aceleasi obligatii.

Oprea a sustinut, totodata, ca pentru editia din acest an a programului exista bani suficienti, insa nu a confirmat faptul ca aplicatia se va deschide in aprilie, asa cum anuntase predecesorul sau, Ilan Laufer.

„Programul 2018 are niste pasi de urmat. Astazi este o etapa foarte importanta. Vedem astazi care sunt rezultatele dezbaterii si cand se finalizeaza voi putea, impreuna cu echipa responsabila de acest program, sa anunt. Nu-mi cereti mie sa anticipez ceva ce inca se dezbate intr-o sala”, a punctat Radu Oprea.

Jurnalistii l-au intrebat pe ministru si care este parerea mediului de afaceri cu privire la efectele „revolutiei fiscale”, dar acesta a refuzat sa raspunda, precizand ca subiectul nu a fost discutat in intalnirea de vineri.

Precizare referitoare la cesionarea unor proiecte in cadrul programului Start-Up Nation

Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media, referitoare la initiativa unor intreprinzatori, ale caror proiecte au fost acceptate pentru finantare in cadrul programului Start-Up Nation 2017, de a incerca sa cesioneze parti sociale ale firmelor, precum si solicitarile de clarificare a legalitatii acestui demers, primite de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Biroul de Presa al ministerului face urmatoarele precizari:

Scopul programului Start-Up Nation este acela de a ajuta intreprinzatorii aflati la inceput de drum sa porneasca o afacere.

De aceea, obiectivele urmarite au in centrul lor stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, imbunataţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de munca, insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate, somerilor si absolventilor, cresterea investitiilor in tehnologii noi inovative.

Pe de alta parte, cesiunea de actiuni ale societatilor comerciale este legala, ea neincalcand nici legislatia si nici prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation. De altfel, identificarea unor oportunitati de afaceri este o caracteristica a spiritului antreprenoriatului.

Totusi, noii detinatori ai acestor societati comerciale, beneficiare de ajutor de minimis in cadrul programului trebuie sa stie ca vor prelua inclusiv obligatiile ce decurg din implementarea schemei, cum ar fi de exemplu, mentinerea locurilor de munca create prin program pe parcursul a 2 ani sau pastrarea echipamentelor pentru care s-a obtinut finantarea.

In acelasi timp, insa, cei care preiau aceste proiecte trebuie sa fie constienti de un fapt: planul de afaceri este unul gandit pentru altcineva si nu este neaparat cel mai potrivit pentru ei. Ei vor avea obligatia de a lucra cu ceva croit pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor si structurilor lor.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu Oprea, a dispus monitorizarea cu atentie a tuturor proiectelor din programul Start-Up Nation, pentru ca: „este important sa crestem atractivitatea programului pentru antreprenori si sa simplificam, in editia 2018, pe baza experientei anului trecut, accesul la finantare. Vom intensifica ritmicitatea consultarilor cu mediul de afaceri pentru a adopta, impreuna cu acesta, solutii de fluidizare a procedurilor pentru intreprinzatorii care vad in Start-Up Nation sansa reala de a-si indeplini visul de a deveni antreprenori de succes, de a avea un nivel de trai ridicat si o viata mai buna”, a declarat ministrul Radu Oprea.

Sursa: Biroul de presa al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat

Fonduri europene 2018: Max. 38.000 Euro pentru romani care se intorc in tara sa-si faca mici afaceri, prin Diaspora Start-Up

Romani plecati in strainatate care se intorc in tara vor putea sa obtina fonduri europene de maximum 38.000 de euro, in urma unui concurs de planuri de afaceri care ar urma sa aiba loc in vara anului 2018, in cadrul unui proiect derulat prin linia de finantare Diaspora Start-Up, sustin organizatorii pe site-ul proiectului.

Potrivit sursei citate, finantarile vor putea fi acordate in urma unui intreg proces de pregatire si selectie a viitorlor antreprenori, astfel:

  • Se pot inscrie la aceste cursuri persoane care au cetatenie romana, cu domiciliul sau rezidenta in strainatate de cel putin un an, care isi au resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in cel urban, in regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia. Aceasta inseamna practic toata tara, in afara de Bucuresti si judetul Ilfov.
  • In perioada iunie -septembrie 2018 va avea loc concursul planurilor de afaceri. La concurs pot participa cu planuri de afaceri atat cursanti cat si alte persoane.
  • Sedinte de consiliere antreprenoriala de grup si individuale in care se va urmari dezvoltarea la viitorii antreprenori a capacitatii de a demara si de a conduce propria afacere.
  • Se vor organiza sedinte de consiliere individuala cu cei care isi vor deschide firmele, pentru a intocmi corect dosarul de infiintare al firmei si se va urmari depunerea documentelor la autoritati si ridicarea lor pentru incadrarea in termenele asumate.
  • Se va supraveghea intocmirea si depunerea documentatiilor specifice pentru inregistrarea fiscala a firmelor si se va urmari realizarea si depunerea documentatiilor pentru obtinerea autorizatiilor de functionare, acolo unde este cazul.
  • Antreprenorii vor fi ajutati atunci cand lanseaza o afacere, cand dezvolta un produs nou, cand isi schimba aria de competente sau cand rezultatele ii confirma ca persoane de succes, insa ei nu simt asta.

Organizatorii declara ca prin proiect isi propun imbunatatirea situatiei economice si promovarea unor locuri de munca durabile si de calitate in localitati urbane din zonele Vest, Centru, Sud Est si Sud Muntenia, judetele Hunedoara, Arad, Caras Severin, Alba, Braila, Vrancea, Buzau, Prahova, judetul Constanta, orasul Constanta si judetul Argel, orasul Pitesti.

Cerere de propuneri de proiecte 2018 – programe multinationale pentru promovarea produselor agricole

Comisia Europeana a lansat la 12 ianuarie a.c. cererea de propuneri de proiecte 2018 „Programe multinationale – promovarea produselor agricole. Granturi pentru actiunile de informare si promovare referitoare la produsele agricole puse in aplicare pe piata interna si in tarile terte in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European si al Consiliului”.

Obiectivul general al actiunilor de informare si promovare este cresterea competitivitatii sectorului agricol al Uniunii.
Atentie: Programul anual de lucru al Comisiei pentru 2018, adoptat prin Decizia de punere in aplicare din 15 noiembrie 2017, stabileste detaliile pentru acordarea de cofinantare si prioritatile pentru programele simple si multinationale pe piata interna si in tarile terte. Programul este disponibil la urmatoarea adresa de web:http://ec.europa.eu/ agriculture/promotion/annual- work-programmes/2018/index_en. htm

Solicitantii trebuie sa fie organizatii profesionale sau interprofesionale stabilite intr-un stat membru sau de la nivelul UE si reprezentative pentru sectorul sau sectoarele in cauza sau organisme din sectorul agroalimentar care au ca obiectiv si activitate actiunile de informare si de promovare pentru produsele agricole si care au fost insarcinate de statele membre sa indeplineasca o misiune de serviciu public in acest sector.

Data limita pentru depunerea propunerilor: 12 aprilie 2018.

MDRAPFE: 93,7 milioane euro pentru finantarea Start Up Nation

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a semnat trei contracte de finantare, in valoare totala de aproximativ 93,7 milioane euro, in cadrul apelului de proiecte de tip noncompetitiv Romania Start Up Nation.

Prin aceste proiecte, al caror beneficiar este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, sprijinim intreprinderile sa se dezvolte si sa creeze locuri de munca in Romania. Estimam ca, dupa finalizarea activitatilor, minim 2.100 microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de sprijin, fiind create si mentinute minim 4.200 locuri de munca, a declarat Marius Nica, Ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Activitatile finantate, derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), cuprind selectia planurilor de afaceri depuse de antreprenori, sustinerea implementarii planurilor de afaceri si monitorizarea acestora in perioada de sustenabilitate. Proiectele incurajeaza antreprenoriatul si ocuparea pe cont propriu, prin sustinerea dezvoltarii de intreprinderi cu profil non-agricol din zona urbana.

Beneficiarii finali ai finantarilor sunt microintreprinderi sau intreprinderi mici si mijlocii (persoane juridice) cu profil non-agricol, din zonele urbane, cu mai putin de un an de functionare, selectate pentru finantare din ajutorul de minimis conform metodologiei prezentate in proiect, care activeaza intr-una dintre cele sapte regiuni de dezvoltare mai putin dezvoltate. in plus, activitatea pentru care primesc sprijin trebuie sa corespunda unui cod CAEN mentionat ca si eligibil conform schemei de ajutor de minimis aprobata prin ordinul nr. 692/06.06.2017 al Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (publicata in Monitorul Oficial nr. 431 bis din 12 iunie 2017).

Sursa: fonduri-ue.ro

Dezvoltare teritoriala: orasele beneficiaza de un instrument de sprijin in planificarea investitiilor si atragerea fondurilor europene

Orasele care doresc sa implementeze proiecte de dezvoltare au la dispozitie un nou instrument de sprijin, o platforma prin care se acorda consultanta tehnica celor care sunt in cautarea surselor de finantare. Denumita URBIS (Urban Investment Support), platforma va functiona in prima faza ca proiect pilot si urmareste imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene si maximizarea impactului teritorial al acestora.

Lansarea platformei a avut loc la cea mai recenta editie a Forumului oraselor (Cities Forum 2017), organizata in perioada 27-28 noiembrie 2017 la Rotterdam (Olanda), la care Romania a fost reprezentata de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Beneficiind de prezenta a peste 500 de participanti (reprezentanti ai Comisiei Europene, ai autoritatilor publice centrale, regionale si locale cu atributii in domeniul dezvoltarii urbane, reprezentanti ai oraselor din statele Uniunii Europene, precum si ai altor institutii cu activitati relevante in domeniul dezvoltarii urbane), Forumul oraselor a favorizat realizarea unor dezbateri constructive privind trei teme majore: progresul inregistrat in cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene, dimensiunea urbana a politicii de coeziune, raspunsul Uniunii Europene la dimensiunea urbana a Agendei 2030 si la Noua Agenda Urbana.

Printre invitati s-au numarat doamna Corina Cretu, comisar european pentru dezvoltare regionala, domnul Joan Clos, director al Programului Natiunilor Unite pentru Asezarile Umane (UN-HABITAT), doamna Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), primari/reprezentanti ai primariilor din Rotterdam, Madrid, Berlin, Stockholm, Haga, precum si membri ai Parlamentului European.

Evenimentul a fost urmat de reuniunea de lucru a Parteneriatului Agendei Urbane pentru UE „Locuri de munca si aptitudini in economia locala” – editia a III-a, parteneriat pe care MDRAPFE il coordoneaza impreuna cu orasul Jelgava (Letonia) si orasul Rotterdam (Olanda).

La intalnire au fost demarate lucrari comune ale specialistilor participanti pentru identificarea unor masuri concrete pentru imbunatatirea cadrului de reglementare, de finantare si de politici de la nivel european in domeniul „Locuri de munca si aptitudini in economia locala”. Este vorba despre masuri care sa contribuie la dezvoltarea economica locala si la cresterea numarului locurilor de munca prin imbunatatirea si readaptarea capacitatilor fortei de munca si prin asigurarea cerintelor optime de dezvoltare urbana (spatii publice de calitate, accesul la locuinte, masa demografica, o buna structura urbana, mobilitate, servicii publice de calitate). Masurile se vor regasi intr-un Plan de Actiune aferent parteneriatului, pe termen mediu si scurt. O prima versiune a documentului va fi realizata pana la finalul lunii ianuarie 2018.

Participarea MDRAPFE la procesul de elaborare a Agendei Urbane a Uniunii Europene a fost apreciata inclusiv de doamna Corina Cretu, comisar european pentru dezvoltare regionala, care a precizat ca trebuie fructificat acest moment cand Uniunea Europeana, statele membre si orasele europene lucreaza impreuna la imbunatatirea conditiilor de viata pentru cetatenii europeni.

Sursa: MDRAP

Next page ›