Dezvoltare teritoriala: orasele beneficiaza de un instrument de sprijin in planificarea investitiilor si atragerea fondurilor europene

Orasele care doresc sa implementeze proiecte de dezvoltare au la dispozitie un nou instrument de sprijin, o platforma prin care se acorda consultanta tehnica celor care sunt in cautarea surselor de finantare. Denumita URBIS (Urban Investment Support), platforma va functiona in prima faza ca proiect pilot si urmareste imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene si maximizarea impactului teritorial al acestora.

Lansarea platformei a avut loc la cea mai recenta editie a Forumului oraselor (Cities Forum 2017), organizata in perioada 27-28 noiembrie 2017 la Rotterdam (Olanda), la care Romania a fost reprezentata de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Beneficiind de prezenta a peste 500 de participanti (reprezentanti ai Comisiei Europene, ai autoritatilor publice centrale, regionale si locale cu atributii in domeniul dezvoltarii urbane, reprezentanti ai oraselor din statele Uniunii Europene, precum si ai altor institutii cu activitati relevante in domeniul dezvoltarii urbane), Forumul oraselor a favorizat realizarea unor dezbateri constructive privind trei teme majore: progresul inregistrat in cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene, dimensiunea urbana a politicii de coeziune, raspunsul Uniunii Europene la dimensiunea urbana a Agendei 2030 si la Noua Agenda Urbana.

Printre invitati s-au numarat doamna Corina Cretu, comisar european pentru dezvoltare regionala, domnul Joan Clos, director al Programului Natiunilor Unite pentru Asezarile Umane (UN-HABITAT), doamna Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), primari/reprezentanti ai primariilor din Rotterdam, Madrid, Berlin, Stockholm, Haga, precum si membri ai Parlamentului European.

Evenimentul a fost urmat de reuniunea de lucru a Parteneriatului Agendei Urbane pentru UE „Locuri de munca si aptitudini in economia locala” – editia a III-a, parteneriat pe care MDRAPFE il coordoneaza impreuna cu orasul Jelgava (Letonia) si orasul Rotterdam (Olanda).

La intalnire au fost demarate lucrari comune ale specialistilor participanti pentru identificarea unor masuri concrete pentru imbunatatirea cadrului de reglementare, de finantare si de politici de la nivel european in domeniul „Locuri de munca si aptitudini in economia locala”. Este vorba despre masuri care sa contribuie la dezvoltarea economica locala si la cresterea numarului locurilor de munca prin imbunatatirea si readaptarea capacitatilor fortei de munca si prin asigurarea cerintelor optime de dezvoltare urbana (spatii publice de calitate, accesul la locuinte, masa demografica, o buna structura urbana, mobilitate, servicii publice de calitate). Masurile se vor regasi intr-un Plan de Actiune aferent parteneriatului, pe termen mediu si scurt. O prima versiune a documentului va fi realizata pana la finalul lunii ianuarie 2018.

Participarea MDRAPFE la procesul de elaborare a Agendei Urbane a Uniunii Europene a fost apreciata inclusiv de doamna Corina Cretu, comisar european pentru dezvoltare regionala, care a precizat ca trebuie fructificat acest moment cand Uniunea Europeana, statele membre si orasele europene lucreaza impreuna la imbunatatirea conditiilor de viata pentru cetatenii europeni.

Sursa: MDRAP