2 linii de fonduri UE pentru mici afaceri, SM 6.2 si 6.4, NU mai sunt disponibile

Doua importante linii de finantare din fonduri europene pentru mici afaceri nu vor mai fi disponibile anul acesta, antreprenorii romani avand totusi cel putin o alternativa.

Submasurile 6.2 si 6.4 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care se finantau afaceri non-agricole in mediul rural, si-au epuizat fondurile disponibile, motiv pentru care in anul 2018 nu vor fi lansate noi apeluri de proiecte.

In anii trecuti, prin aceste submasuri din cadrul PNDR s-au acordat fonduri europene de 50.000-70.000 de euro (submasura 6.2) si, respectiv, de maximum 200.000 de euro (submasura 6.4). Prin prima linie de finantare s-au putut acorda fonduri si fara sa fie nevoie ca beneficiarul sa aiba aport propriu la cheltuielile eligibile, in timp ce pentru cea de-a doua oportunitate era nevoie de o cofinantare proprie de cel putin 10%.

Cele doua submasuri din cadrul PNDR au fost foarte atractive pentru antreprenori, putand fi realizate pensiuni, service-uri auto, cabinete medicale si multe alte tipuri de afaceri neagricole la sate.

In anul 2018, romanii care vor sa-si deschida o mica afacere non-agricola in mediul rural au totusi la dispozitie o alternativa: Programul Start-Up Nation 2018. Acesta are alocate credite de angajament de 700 de milioane de lei, prin bugetul de stat, si ar urma sa acorde granturi nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unor firme infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017. Se vor putea finanta afaceri neagricole, atat in mediul urban, cat si rural, iar regiunea Bucuresti-Ilfov este inclusa la finantare.